Bożonarodzeniowy jarmark – dlaczego warto wtedy napić się grzanego wina
Na przełomie listopada i grudnia, na płycie rynku krakowskiego co rok jest otwierany Jarmark bożonarodzeniowy w Krakowie. Spacer pomiędzy straganami stał się już niemalże tradycją dla Krakowian, lecz wśród gości nie brakuje także przyjezdnych. Przyciągają ich nie tylko różnorodne drobiazgi, które można tu znaleźć. To co będzie tak samo istotne dla tego czasu, to towarzyszący temu wydarzeniu klimat. Pomimo białych, obsypanych śniegiem płyt lub smętnej szarości, jeśli nie ma prawdziwej zimy, atmosfera na rynku jest niezwykle gorąca. Wielobarwne stragany wprost wołają, żeby choć na chwilę przystanąć przed nimi. W tle można usłyszeć kolędy, a w powietrzu niezmiennie unosi się aromat przypraw korzennych i czegoś jeszcze. To Wino porto serwowane na straganach schowanych między ozdobami świątecznymi a wykonanymi ręcznie naczyniami. Rozlewane z dużych podgrzewanych kadzi bezpośrednio do kubków jednorazowych jest dla gości tym, czym dla Włochów poranna kawa.

+Tekst Sponsorowany+

Comments are closed.